Möjligheten att bruka vår jord är näring för både kropp och själ! Vare sig det är på en stor eller en liten yta, inomhus eller ute i friska luften. Här arbetar vår hjärna med båda hjärnhalvorna där kraft och kreativitet samarbetar i harmoni. Alla kan vi och borde lägga mer energi på växterna runt omkring oss då de kan fungera helande både fysiskt och psykiskt. Jag samlar in min erfarenhet om växter här, inte bara för min egen skull utan delar gärna med mig så att fler upptäcker en friskare och starkare vardag.

Trevlig läsning och lycka till!

För många är en trädgård ett levande projekt då tycke och smak förändras genom åren.

Något som består är skötsel och underhåll. En del av oss tycker kanske det är den biten vi minst njuter av och helst skulle vi bara vilja ha den återhämtning ett smultronställe kan ge. Vi tycker det är den delen som är mest rogivande där vi får ge av vår styrka och energi till att skapa. Precis som när konstnärer målar tavlor, målar vi i trädgården.
Här delar vi med oss av våra rutiner som gör det till en enkel uppgift som kan göras med glädje varje gång.

 

Vare sig det är blommor eller om det är ett trädgårdsland du har, behöver vi börja med att skapa rätt förutsättningar i jorden så att rötterna kan ta upp maximalt med näring. Har man en sandig eller lerig jord kommer du med dessa tips att förbättra din jord med åren och rabatten kommer att få den jord som växterna tycker om utan att behöva byta ut rabattjorden.

På hösten
när dagarna blir kyligare stannar växtligheten av, se då över rabatten och rensa det sista ogräset, om där finns något. Klipp ner de växter som har vissnat om de tillåter det, vissa perenner klipper man ner på våren, och lägg dem gärna i en kallkompost. Har du buskar och yngre träd i rabatten/trädgården, låt då löv ligga kvar under växten (eller räfsa under löv från gräsmattan) och täck resterande rabatt med ett mycket tunt lager av andra löv, de både fungerar som ett skyddande täcke när snön kommer och skyddar vårväxterna mot både stark vårsol och frost. Det kan se lite trist ut med bruna löv i rabatten, då kan man lägga ett extra lager med granris ovanpå som ger ytterligare skydd och värme samtidigt som det är dekorativt. Sedan är vi redo för en kall vinter.

När våren
knackar på dörren kan man först plocka bort granriset även om frosten finns i luften men vänta med att plocka bort löven till du ser att vårlökarna har tittat upp en bit ovan jord i April.
Då jorden värms upp av vårsolen och växterna vaknar till liv, vaknar även ogräset. Syna hela rabatten med jämna mellanrum redan nu och ryck upp de minsta ogräset du ser så blir inte rensningen så tung resten av sommaren.
Efter ogräsrensning ger du de växter som vill ha särskild jord den jord som de behöver t ex. rosjord till rosenbusken och rhododendronjord till rhododendron och andra surjordsväxter (även om det redan finns i marken) för att tillföra den näring och ph-värde de önskar. Har du en varm- eller kallkompost kan du först jordförbättra rabatten med den färdiga jorden, annars gödsla du (varje vår) med kogödsel (till alla växter) eller hönsgödsel (till allt ätbart) beroende på vad du har i din rabatt.
Efter gödslingen kan det hända att även ogräset tar fart så håll ett öga öppet och rensa det minsta du ser så blir rabatten en fröjd inte minst att titta på. Någon vecka efter gödslingen är det dags att börja vattna med nässelvatten så växterna får en extra skutts med sin rikliga blom och goda skörd.

Under hela sommaren
Vattna alla dina rabatter och växter med nässelvatten fram till slutet av Augusti vid behov ca 1 ggr i veckan (om det inte har regnat allt för mycket så växterna står i vatten). Har du en jord som inte har de rätta förutsättningarna för dina växter så kommer jordförbättring och gödsling att sköta jordförändringen åt dig med åren. Håll samtidigt utkik över ogräset då och då och ryck upp minsta lilla du ser.

Här med är kretsloppet slutet och vi börjar på med höstarbetet när de kyligare dagarna är på intåg.

Genom att ge dina växter nässelvatten får du en riklig blomning och god skörd!
Framförallt är nässelvatten det mest naturliga, samtidigt som det är det bästa, du kan ge dina älsklingar. Vattnet har ett rykte om sig att lukta förfärligt men sköter man det rätt luktar det mindre än äkta kogödsel. Vattnet kan tillverkas så länge det finns nässlor i snåren.
Plockar du de nya vårskotten, knipsa då av toppen på växten för att få de allra spädaste på plantan. Då slipper du rensa bort de hårda skaftet som helst inte ska finnas med. Tänk på det när du plockar från lite äldre plantor senare på säsongen då de bryts ner långsammare. Plocka nässlorna i hinkar med lock tex. 10 liters hinkar, de är lätta att hantera om du behöver bära hinken med vattnet i för att göda dina rabatter. Plocka hinkarna fulla med nässlor, klipp sedan sönder nässlorna i jätte små bitar, fyll till sist hinken med vatten. Efter tre dagar, med omrörning varje dag, är vattnet redo att användas. Omrörning sker därefter med jämna mellanrum.

Alla växter kan gödas med nässelvatten med rätt dosering, 1 liter koncentrerat nässelvatten till 9 liter vatten.

Föryngra:
Vill vi inte göra oss av med en äldre buske/häck som ser aningen risig ut kan vi föryngra den och kan på så vis ”börja om” med att forma busken som du vill ha den igen. Det går till och med att beskära t ex. Syrenen och Doftjasmin så hårt att du jämnar den med marken och det dyker snart upp nya små späda skott ur marken. Ju hårdare beskärning desto längre tid tar det för busken att växa till sig igen till den önskade höjden. Man kan även behålla storleken eller beskära till önskat mått samtidigt som man beskär de tjockaste grenarna och låter de tunnare vara kvar eller om man beskär ett antal grenar ena året, därefter några andra nästkommande år o.s.v så blir inte platsen där busken står å tom.

Flytta:
Att flytta en äldre buske är inga problem för växten i sig, problemet är kanske att få upp den ur marken beroende på hur gammal den är. Ska du samtidigt föryngra busken gör du det först och sedan hugg bort de allra längsta och grövsta rötterna runt om busken och låta dem vara kvar i marken. De återgår oftast till naturens kretslopp genom förmultning. Flytta sedan busken till ditt nya ställe, där du grävt en ny stor fin grop med ny näringsrik jord och som du har fyllt med vatten. Placera busken och fyll på med extra jord runt om så den står stadigt. Ge busken till sist lite kogödsel de närmaste vårarna!

Köpa äldre buskar:
Det är en klar fördel att köpa äldre buskar då de inte är lika späda och känsliga som nya småplantor som även behöver tillsyn och hjälp på traven för att bli ståtliga, varje år. Äldre buskar har ett rotsystem med tjocka fina rötter som tål att trampas på medans en yngre planta behöver man vara extra försiktig med så rötterna inte skadas. Du behöver heller inte vänta länge för att få se din buske i blom eller få det där insynsskyddet du önskat med hjälp av busken eller likaväl varför inte av häckplantorna.

Genom att dela med oss av dessa erfarenheter av att få vackra pelargoner kan även en pelargon inköpt från stormarknaden skänka stor glädje. De pelargoner vi ser på bilden är från förra året och som består av tre plantor som har planterats i en lite större kruka. Det har inte tagits några sticklingar från dem utan de har låtits växa fritt. Plantorna har fått sig en och annan stöt och fått tre grenar avbrutna, därför har de börjat grena ut sig i mitten. När man låter dem växa fritt får de tjockare stammar, längre grenar där nya förgreningar kan växa fram och kommer så småningom att bli en mindre buske med många härliga blomklasar på. Tipsen nedan är endast baserade på våra erfarenheter!

440x264-utvald

En ny planta planteras om vid hemkomst i ny näringsrik pelargonjord. Ta bort mycket av den gamla jorden för att minimera risken att ohyra följt med hem i resekrukan. Vattna sedan plantan med vatten.

Vattna pelargonen gången efter med nässelvatten och därefter varannan gång med vanligt vatten. Pelargonen är ursprungligen en medelhavsväxt som dels gärna vill torka upp mellan vattningarna och som även tål några dagars torka utan problem.

Klipp bort blomklasar som har blommat ett tag, när man ser att de snart har blommat färdigt, innan de får sina ”storknäbbar”. Då flyttar man kraften i plantan till de nya knopparna som är på väg. Råkar man klippa bort en gren behöver det inte betyda något negativt snarare tvärtom då plantan lätt grenar ut sig och blir tätare.

Att beskära och forma växten skadar inte pelargonen. Du flytta bara kraften till andra delar på pelargonen och den blir tät och kraftig. Annars kan de lätt bli långa och rangliga med åren utan en beskärning. Den delen du beskär bort kan med fördel bli en stickling som du planterar i en kruka med pelargonjord och vips så har du en ny pelargonplanta att njuta av.

Innan första frosten behöver pelargon komma in och placeras ljust, svalt och frostfritt t.ex. garaget, altanen eller uterummet är en bra plats. Där lämnar du den och tittar endast till den någon enstaka gång under vinterhalvåret för en skvätt vatten. Ju ljusare och varmare de står desto mer vatten behöver de och tvärt om.

När risken för frost är över på våren tas plantan fram och planteras om i ny näringsrik pelargonjord igen. Ta en titt och ansa bort torkade grenar, blommor och blad innan den planteras ner i den nya jorden. Därefter följs samma schema igen men detta året blir det en större, kraftigare och tätare pelargon.

En liten parentes:
20160908_115152

Dessa pelargoner fick ingen ”kärlek” under sommaren på grund av tidsbrist och är därmed ett levande bevis på att nässelvatten är A och O om man vill ha vackra och starka växer. Visst blommar de men blomklasarna blir inte alls lika fylliga med blommor, plantan växer och breder inte ut sig lika mycket och har sämre förutsättningar för att klara övervintringen om de inte står inne i 20 grader i ett ljust fönster förståss.

 

Att driva sina egna komposter är det smartaste man kan göra om man har plats och tillräckligt med material till dem. Vi förklarar skillnaden mellan varm- och kallkompost samt hur du sköter dem.

Varmkompost
Du behöver en isolerad behållare med lock för att driva en varmkompost och storleken beror på hur mycket avfall du producerar i hemmet. Du får nämligen bara slänga ditt finfördelade matavfall, blandat med sågspån för att tillföra syre, i behållaren. För att snabba på processen kan man också strö lite hönsgödsel i komposten men var sparsam då det är mycket kvävehaltigt. I botten på behållaren har vi grenar och ris för syrets skull. Att blanda i komposten avråder vi er att göra då nytt avfall inte ska blandas med gammalt avfall. Det nya avfallet får mindre syre om de hamnar långt ner i behållaren och bryts inte ner så fort som det skulle göra längst upp. Varmkomposten behöver eftermogna lika länge som den varit i behållaren så vill man kunna använda jord från komposten varje år behöver man ha två behållare.

Kallkompost
Att driva en kallkompost är mycket enkelt. Det enda du behöver tänka på är att lägga grenar och ris i botten på din hög. Sedan läggs allt trädgårdsavfall som du får från trädgården på hög i högen. Tänk bara på att ogräs inte får ha bildat frökapslar. När du har fått en hög som är 1 meter hög är den färdig så tänk på bredden hur stor du behöver. Halm och spån läggs högst upp men får gärna finnas med i mellan trädgårdsavfallet också. Därefter följer en lång väntan på att avfallet ska brytas ner. När det har gått 1 år kan du röra runt i komposten så att så mycket som möjligt bryts ner. I och med att det är en kallkompost tar det 2 år innan du kan börja använda den färdiga jorden som jordförbättring i din rabatt. Här behöver du då plats för två högar om du vill använda en riktigt bra jord varje år.

Praktiska punkter som vi tycker är viktiga under vintern är följande:

 • Julens växter
  Inför advent tycker vi på Växtportalen att ett roligt och mysigt julpyssel är att skapa våra egna julgrupper och arrangemang i olika sammansättningar, krukor och vaser. Blanda  gärna med sticklingarna som togs i våras av krukväxterna och mixa med lökar och andra julväxter. Det blir självklart också trevliga ”gå bort”-grupper.
  20161113_101434
 • Mata fåglarna
  Så stannar de små vinterfåglarna kvar i området och ger oss vacker fågelsång tillbaka på våren.
 • Sprid ut vedaska
  Vedaskan ska man inte sprida ut på växter som trivs i surjordsrabatten. Alla andra växter (träd buskar och perennrabatter) mår väl av askan och kan bli mer härdiga mot sjukdomar och ohyra under kommande växtsäsong. Sprid ut ett jämt tunt lager runt buskar, träd och i hela rabatter en gång på vinterhalvåret då växterna befinner sig i vila. Det är inte förens på våren när växterna vaknar och gosar in sig i jorden igen som askan gör verkan på jorden genom att höja PH-värdet och får växten att trivas lite extra. De som har problem med mjöldagg på sina växter kan försöka ge den/dem vedaksa för att bli kvitt denna svamp.
 • Skotta
  Genom att skotta och hålla så snöfritt som möjligt där man går eller kör kontinuerligt t ex. till fågelmatstationerna, brevlådan och infarten, undviker man att trampa ner snö så att den packas och blir is i en omvändande väderlek. Is gör att marken under rör på sig/trycks undan och skapar ojämnheter så som gångar och avtryck om den får ligga kvar länge i töväder.
  Om det har bildats en ”is stig” i gräsmattan kan isen också skapa riktigt otrevligt underlag, så som gegga, i töväder. Vilket i sin tur gör att du då behöver ge gräsmattan dressjord och så nytt gräs på det utsatta området.
 • Planera de förändringar du vill göra inför kommande säsong.
  Vintern är ett perfekt tillfälle att planera inför den kommande säsongen, där tankar och idéer får gro länge innan man ”sätter spaden i marken”. Vi hinner komma på smarta lösningar, skissa upp våra förändringar och då fått en ungefärlig bild av hur det slutgiltiga resultatet kommer att se ut. På så sätt får man en väl genomtänkt uteplats att njuta av.
 • Skänk, byt eller sälj dina krukväxter.
  Under vintern spenderar vi väldigt mycket tid inomhus. Vissa dagar vill vi hellre titta på vintervädret genom fönstret  än att vara ute i det. Och kanske i denna stund känner vi att vi vill förnya fönsterbrädan med något nytt. Lägg ut en annons om det är en speciell växt du önskar byta, sälja eller skänka, här på Växtportalen beroende på vilket värde växten har för dig och vad den kan vara värd för andra.
 • Skänk, byt eller sälj dina krukväxtsticklingar.
  Om du tog sticklingar på dina krukväxter i våras som nu är planterade i blomjord är de nu klara för att skänkas, bytas bort eller säljas för att dela med sig av sina krukväxter. De har hunnit rota sig i den nya jorden och har väldigt goda förutsättningar för att få ett långt liv i våra ljusa fönster.
 • Ge dina krukväxter en dusch.
  Passa på att ge dina krukväxter en dusch i samband med fönsterputsningen i advent. Diska även ur ytterkrukan från jord så kommer de att tacka dig genom att sträcka lite extra på sig. En torr krukväxt utsätts lättare för att få spinn som kräver lite pyssel att bli av med.

Vårens härliga tid:

 • I rabatten
  Låt gärna granriset ligga kvar i rabatten fram till det är frostfria nätter. Då har det skyddande täcket även fungerat som ett skydd från vårsolens starka strålar. I samband med att man plockar bort granriset kan man även klippa ner alla nedvissna perenner som nu har tittat upp en bit ovanför jordytan. Vi gör detta på våren då det kan vara charmigt och snyggt att ha kvar dem i rabatten med sina färger och former. Men också för att kylan kan leta ner sig till rötterna och frostskada dem, vilket betyder att växten inte växer upp igen.
  Nu borde vårlökarna redan fått ordentlig med fart men de kan ändå få utstrött ett lager benmjöl för att ”äta upp sig” och få extra kraft att blomma ut. Vi behöver en då luckra upp jorden för att få ner syre till växtrötterna.
  När jorden är uppluckrad kan vi nu jordförbättra och tillföra näring, om man behöver, med om man så vill med kogödsel annars tager man vad man haver, kompostjord, naturgödsel eller planteringsjord. Om du jordförbättrar med planteringsjord kan man behöva komplerera med någon annan form av gödning t ex. blåkorn eller liknande.
  Förbered vattenslangen om värmen skulle dyka upp tidigt på säsongen.
 • Sprid ut jord
  Vi rekommenderar att ge ett lager jord i alla våra rabatter samtidigt som vi behöver ta hänsyn till att vissa växter vill ha en speciellt framtagen jord som erbjuder rätt struktur och PH-värde som de specifika växterna vill ha. Rosor får ros jord och Rhododendron får rhododendron jord och så vidare. I dessa rabatter behöver vi inte ge mer näring mer än den vi vattnar med (nässelvatten). Buskar och träd blir också glada av att få kogödsel.
 • Gräsmattan
  Går man mycket i gräsmattan under hösten och våren kan den ta skada genom att det blir kala fläckar med jord. Vi kan då laga gräsmattan genom att dressa och strö ut nya gräsfrön. Har man en tunn gräsmatta samtidigt som det bor många maskar i den kan man behöva strö ut extra gräsfrön över hela mattan då maskarna puttar upp jord mellan grässtråna.
 • Rör ihop nässelvatten
  Nässelvatten är den näring vi rekommenderar och är ett mycket effektiv och framför allt miljövänligt val av växtnäring till samtliga växter i trädgården. Nässelvatten kan användas hela växtsäsongen och i princip hur mycket du vill, vid varje vattning, vid varannan eller vid var tredje.
 • Rensa ogräs
  Nu när vi har jordförbättrat och spridit ut gödning tar det fart på inte minst ogräset som vi behöver vara snabba på att göra oss av med innan de rotar ner sig allt för långt ner i jorden
 • Beskär rosorna
  Vi kanske har hört det innan men det är lätt att komma ihåg att beskära rosor när björkarna har musöron. Det är för att vi ska se vilka delar på rosen som har skadats av kylan som kan klippas bort.
 • Vinterförvarade växter
  Äntligen får vi ta fram våra vinterförvarade växter men låt de få tid att avhärda sig i skuggan och endast under dagen för att undvika att de fryser och blir skadade av den starka vårsolen. Beskär nedvissna grenar och blad och plantera om i ny näringsrik jord.

Har man plats är det guld värt att ha ett eget kryddland, att odla alla sina favoritkryddor även om man bara har plats med småplantor eller mindre kryddor, är det en fantastisk känsla att klippa av några toppar som man sedan tar med sig in i köket där både dofter och smaker höjs till skyarna.
Placera gärna kryddlandet i närheten av köket, utanför köksfönstret om det är möjligt i en balkonglåda där du bara kan öppna fönstret för att få färska kryddor. Eller varför inte vid grillplatsen, knipsa av och lägga direkt på grillköttet. Mmm..kan ni känna doften?

Timjan behöver inte skördas utan klarar vintern och du har då färsk krydda året runt. Med åren får man en kraftig mindre buske med tjocka stammar som man då kan dela upp i två delar och använda ena halvan vartannat år. Då har du både kraftiga grenar som klarar vintern bättre på ena halvan samtidigt som du får nya späda sommarskott på den andra halvan. Vill man skörda hela eller delar av busken klipper man av de tunnare grenarna, sköljer av lite lätt och binder upp små buketter och hänger upp för torkning. Lämnar de grövre grenarna kvar så att busken inte tar skada av vintern. På några dagar har buketterna torkat och du kan antingen lägga ner en bukett direkt i grytan eller lätt gnugga bort bladen från kvistarna då de ska användas. Förvara den torkade kryddan i täta glasburkar!

Till en god köttfärssås odlar du:

 • Timjan
 • Basilika
 • Oregano
  Tillsätt: Blandfärs, vitlök, gul lök, grillkrydda, svartpeppar, paprikapulver, 1 pkt krossade tomater, lite extra vatten, 1 kub köttbuljong och låt såsen få koka länge, det är den stora hemligheten. Efter att du smakat av, och är nöjd med smaken, reder du av med en toppredning. Servera!

I en god marinad, som du både kan använda som varm och kall marinad odlar du:

 • Rosmarin
 • Dragon
  Tillsätter: Mortlad rosèpeppar, vitlök, kinesisk olja och lite extra valfri olja

Att stöta på ohyra i sin trädgård är inte så speciellt roligt eller ro givande. Snarare tvärt om, en ganska jobbig känsla som i sig är en ohyra inom oss då det är svårt att sluta tänka på om vår växt klarar sig eller inte. En känsla av att ”nu är det kört” växer i oss och vi försöker förgäves hitta snabba och lätta tips på både identifiering av problemet och om hur man blir av med dem.
Vi presenterar de djur vi har stött på i trädgården som kan göra stor skada på våra växter, hur vi gör för att minska individ antalet och/eller bekämpar dem.

Är en mycket vacker skalbagge med röd ovansida och svart undersida. Vid första anblicken har man svårt att skada dem då man inte kan tro att de kan ställa till så stor skada som att ansa hela liljan och lämnar bara stjälken kvar. Därefter drar man inte sig för att utplåna varenda larv och bagge med en enda gång! De vuxna baggarna övervintrar i jorden och kryper upp för parning så fort vårsolen värmer och liljan tittar fram. Här får vi både vara snabba och försiktiga på samma gång då de kan flyga och märker de av dig och känner sig hotade ger de i från sig ett pipande ljud och faller gärna ner från bladen, lägger sig på rygg så de blir svåra att se för att sedan krypa ner i jorden. Man väljer själv på vilket sätt men i livet får de ej längre vara om man vill njuta av sina liljor fullt ut.

Har de hunnit lägga ägg, ser vi detta genom att man hittar orangefärgade ägg på undersidan av bladen. Avlägsna hela bladet för att lägga i en liten burk med lock. Där får de inget syre om de skulle kläckas. Gör på samma sätt om du hittar levande larver som ser ut som avföring under bladen. Man kan även avlägsna larverna för hand och mosa dem men man ska vara medveten om att larven är täkt med dess egen avföring.20160510_201602

Efter en vecka eller två ser du nog inget längre levande i burken och
kan skölja ur och diska burken. Skulle det vara så att du tappar ner
en larv i jorden och inte hittar den gör den ingen mer skada mer än
att den kanske fått tillräckligt med föda för att utvecklas till en bagge.
De kan alltså inte kravla sig upp på liljan igen.

Vuxna öronvivlar ser man sällan då dessa svart/bruna blixt snabba skalbaggar endast kryper upp från jorden, och äter på samtliga växter, nattetid. Detta syns genom att bladverket på växten är avgnagt och ser nästan ut som ett kugghjul, då vet man att man har öronvivlar som oinbjudna gäster. Med hjälp av en snigelfälla gjord av petflaska kan man fånga in några vuxna djur per natt samtidigt som man konstaterar att det är dessa skalbaggar som ställer till det i trädgården. Där stannar de så länge det är ljust men se till att göra dig av med dem innan nästa skymning då de är aktiva och kan krypa ut igen.

Som larv hittar vi dem lättast på våren när vi gräver i jorden runt Mars-April månad när jordtemperaturen är cirka 4 plus grader. Då lever de, vita tjocka larverna med brunt huvud, nära jordytan och livnär sig på rötterna av våra växter. Det kan man se på växten genom att bladen gulnar och grenar vissnar, trots att växten får rätt förutsättningar att växa sig stark och frisk på.20160510_201952

Det är vid denna tid det är bäst att försöka bekämpa dem både med hjälp av myr som löser sig i vatten som man bevattnar rabatten och buskarna med och att direkt göra sig av med de larver man hittar i jorden. Denna metod får man göra varje vår tills man har dem under kontroll.

De är svåra att bli av med helt så ha lite tålamod och försök bara dra ner antalet larver innan puppningen i April-Maj och ha en välfylld trädgård så kommer det knappt att synas att de finns där. Att plantera in unga nya växter i en öronvivel trädgård, samtidigt som det inte finns många andra växter där, är ingen bra kombination då växten inte har så stor chans att klara sig. Man kan redan nästa säsong få plantera nytt då öronvivlarna snabbt har skadat växten så pass mycket. Att istället satsa på äldre buskar och växter med starkare rotsystem är att föredra tills man fått kontroll på skalbaggarna.

Mördarsnigeln har verkligen blivit ett problem i många av våra trädgårdar och vi har inget mirakel tips på hur man blir av med dem men det kanske finns något tips som kanske hjälper att mildra besvären.

Gillra en fälla:
Att tillverka fällor och placera ut lite var stans längs med tomtgränsen i form av PET-flaskor fungerar förvånansvärt bra, de fångas in, kommer inte ut och drunknar i behållaren.
Steg 1:
Skär av PET-flaskan i toppen  på det bredaste stället så att du får loss flaskhalsen.
Steg 2:
Lossa korken, den kommer ej att användas. Placera flaskhalsen inåt i flaskan så centrerat som möjligt.
Steg 3:
Tejpa/limma fast flaskhalsen, häll i öl och din fälla är klar för utplacering.
Flaskan ska ligga ner längs med marken något lutande så ölen inte rinner ut om den inte är tillräckligt tätad.

Snigeln är kannibal, söker upp döda individer och äter upp dem. Därför ska döda individer inte finnas i närheten av tomten om de nu inte finns i dessa PET-flaskor. Att slänga ut sniglarna på vägen gör bara att det samlas desto fler sniglar i ditt område som vill fresta på kadavren, på vägen dit hittar de annat gott att äta så som ditt goda grönsaksland.

(Att ha en robotgräsklippare gående på natten/kvällen kan vara förödande då de strimlade individerna ligger kvar i gräsmattan och fungerar som föda åt andra mördarsniglar. Samtidigt hjälper roboten dig att hålla en snygg och kortklippt matta vilket sniglarna inte gillar.)

Håll snyggt och ogräsfritt i rabatten och runt de mest utsatta rabatterna kan man tejpa koppartejp runt

 

Under ”smått och gott” presenterar vi ”snabba” goda råd om allt från krukväxter till ståtliga träd, det som vi tror att du kan ha nytta av i din växt- och trädgårdsvardag.
Vi tar gärna emot tips från våra läsare och då skickas dessa texter in till kundservice som sedan lägger upp dem på sidan.

Bästa sättet att vattna sina orkidéer på:
Är att fylla upp en hink med ljummet vatten, gärna mellan 30-35 grader varmt, och doppa ner hela innekrukan i ca 30 minuter så att både rötter och bark kan suga åt sig den vätska de behöver. Detta kan göras en gång i veckan som dina övriga växter sommar som vinter och skulle man råka glömma eller inte hinna med någon gång är det inget större problem försök då bara få med det nästa gång du vattnar dina andra växter.
Många duschar sina orkidéer vilket man också kan göra då det blir något varmare vatten men då hinner inte rötterna fånga upp all den väska som de behöver.det är inget bra alternativ ur miljösynpunkt.

Aktivitetskalender
Längst upp i menyn kan man byta dagordning och bläddra bland alla kategorier.
Byter man till ”månadsvis” i dagordningen får man en enklare översyn av alla våra aktiviteter.